Kopi Luwak. Is Het De Moeite Waard Om De Duurste Koffie Ter Wereld Te Kopen?

Kopi Luwak. De Duurste Koffie Ter Wereld

Laatst bijgewerkt

Koffie is een extreem populaire drank en er zijn zoveel soorten. Elk ras heeft een andere herkomst, productiewijze en zijn eigen kwaliteiten.

Een van de duurste soorten koffie die je kunt vinden, is Kopi Luwak, ook wel civetkoffie genoemd.

Deze koffie komt uit Zuidoost-Azië en Afrika bezuiden de Sahara. Het is moeilijk om alles te weten over deze koffieboon, die ook nog eens de duurste ter wereld is. Er zijn veel vragen over de oorsprong en productie van koffiebonen.

Wilde civetkat. (Wikimedia Commons)

Van Kak Tot Drankje

Zodra de bonen zijn uitgescheiden, worden ze verzameld en vervolgens gewassen

Civetkoffie is hierdoor duur. Het is niet gemakkelijk om mensen te vinden die dit werk willen doen. Dit is vooral het geval als ze niet op onethische civetboerderijen werken of op wilde civetkat moeten jagen.

Alle koffiebessen die overblijven nadat de bonen zijn gewassen, worden verwijderd. De bonen worden vervolgens gedroogd voordat ze worden geroosterd.

Is Kopi Luwak Veilig?

Boonkiemen kunnen worden verwijderd door de bonen te wassen en te roosteren. Als de uitwerpselen de eerste 24 uur niet worden gevonden, neemt de kans op schimmelgroei wel toe.

Er is geen manier om dit te garanderen als de boon wordt geplukt uit wilde civetkat, maar het kan wel.

Wat Maakt Kopi Luwak Superieur?

Hoewel kattenpoepkoffie misschien niet aantrekkelijk klinkt, is het een superieure drank die zijn oorsprong vindt in koffieplantages. Het werd daar ontdekt door arbeiders.

Ze mochten geen koffie maken van de bonen die ze op de plantage moesten verwerken, dus in plaats daarvan verzamelden ze bonen van de wilde civetkak.

De koffie viel in de smaak bij de arbeiders en al snel ontdekten ook de plantage-eigenaren de heerlijke smaak. Het werd al snel een populaire keuze op Bali vanwege het sterke aroma en de bittere smaak. Het woord verspreidde zich snel.

Door de grote vraag naar koffie waren de prijzen voor biologisch geteelde koffie op plantages hoger dan die van gewone koffie. Het was een mix van de heerlijke smaak en de schaarste die de koffie in het begin zo begerenswaardig maakte.

Waar Komt De Smaak Vandaan?

Waarom smaken bonen die door de maag van een kat zijn gehaald en vervolgens zijn uitgepoept, zoveel beter?

Nou, er zijn een paar redenen.

Ten eerste zal de wilde civetkat alleen het beste, rijpste koffiefruit consumeren. Als het niet in topconditie is, zullen ze het niet aanraken.

Ten tweede fermenteert de maag van de civetkat de vruchten, waardoor de bonen een specifieke smaak krijgen die niet kan worden bereikt met door de mens gemaakte productieprocessen. De fermentatie duurt enkele dagen en de bonen zijn nog heel als ze worden ontlast.

De Controverse

Kopi Luwak is een controversieel product. Het verzamelen van bonen van wilde civetkatten kan moeilijk en tijdrovend zijn, dus helaas komt de meeste koffie van wrede civetboerderijen.

Ook de behandeling van de koffieproducenten is een punt van zorg. U kunt civetkoffie kopen bij een betrouwbare bron, zoals Kopi Luwak Direct. Ze zullen je niet toestaan om wreedheid jegens de dieren of de mensen die betrokken zijn bij de koffieproductie te steunen.

Anderen zijn van mening dat de koffie zijn hoge prijskaartje niet waard is en dat de koffie alleen een hoge prijs bereikt vanwege zijn geschiedenis in tegenstelling tot het productieproces.

Kopi Luwak is niet voor iedereen, maar wie geïnteresseerd is in het proeven van deze werkelijk unieke, luxueuze koffiesoort, moet op zoek gaan naar een biologisch, dierproefvrij en fairtrade merk om je bonen van te kopen. Hierdoor kunt u genieten van de zachte, heerlijke, natuurlijke en uitgebalanceerde smaak van de koffie en tegelijkertijd de juiste productiemethoden ondersteunen.