Hoe Weet U Of Koffie Ranzig Is En Wat U Moet Doen?

Een tijdje geleden was er een geweldige deal voor een partij koffiebonen in een van die bulkwinkels, dus ik besloot een voorraad in te slaan – en ik bedoel een voorraad in te slaan. Het was rond zak drie toen de smaak begon weg te vallen, en ik realiseerde me mijn fout. Zoals alle gewassen, zal koffie uiteindelijk bezwijken voor de effecten van de tijd. Het ergste deel? Ik had nog twee (gigantische) tassen te gaan!

Misschien ben je een grootkoper die je favoriete koffiesoort wil inslaan, of misschien heb je een oude zak bonen in een achterkast gevonden. Hoe dan ook, het is essentieel om de tekenen van verlopen Joe te leren kennen en waarom het belangrijk is als je gepassioneerd bent over het drinken van de meest verse koffie die mogelijk is.

Tijd kan een stealthy zijn, dus laten we leren hoe we de belangrijkste dingen kunnen beschermen!

HOE LANG VOOR KOFFIE SLECHT GAAT?

Koffie gaat slecht. Maar niet in de zin van schimmelgroei of vergiftiging. Slechte koffie smaakt en stinkt gewoon. Het soort koffie dat je gebruikt, bepaalt hoe lang de bonen meegaan. De algemene vuistregel voor het correct bewaren van koffie is:

  • Hele bonen duren zes tot negen maanden
  • Gemalen koffie: drie tot vijf maanden
  • Oploskoffie: twee tot twintig jaar

DE SIGNALEN VAN RANZIGE KOFFIE

Je kunt slechte koffie niet echt zien ; misschien verliest het een beetje kleur, maar de verandering is vrij subtiel en moeilijk te beoordelen. Dus de beste methode is om er met je neus en mond in te duiken.

Maak je geen zorgen – je zult niet kokhalzen van zure afvalgeuren of overgeven van de smaak. Het zal niet zo goed smaken als zou moeten. Dit zijn slechts enkele van de vragen die u zou kunnen stellen als u leert hoe u koffiebederf kunt herkennen.

Wat Ruikt Ranzige Koffie?

Ranzige koffiegeur kan het best worden omschreven als stoffig, beschimmeld of vlak.

Cadeau-ideeën nodig? Bekijk onze top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers voor 2021

Verse koffie ruikt naar verse koffie. Je zult de frisse smaken van koffie kunnen ruiken, zoals de karamel en nootachtige tonen waar je van houdt. Oude en oude koffie kan een meer vertrouwd aroma hebben dan een asbak, stofzuiger of andere soortgelijke voorwerpen. Dit maakt het moeilijk om van het aangename aroma te genieten. Dit geldt voor alle soorten bonen – heel, gemalen en instant.

Wat Smaakt Ranzige Koffie?

Slechte koffiesmaak bevindt zich ergens in het spectrum van saai tot zuur.

Stark-koffies worden door de tijd ontdaan van hun unieke en intrigerende smaken, waardoor ze smakeloos worden. Na voldoende tijd zullen zich meer zure, bittere tonen ontwikkelen. Ik heb zelfs een vriend gehad die me vertelde dat een oude zak zo scherp was als een citroen!

De beste manier om een slechte smaak te detecteren, is door een kopje te zetten en het een uur te laten afkoelen. Als je een sterkere smaak dan normaal in je koffie bemerkt, kan dat komen door de inhoud van het koffiezakje.

Wachten! Beoordeel je bonen niet alleen op hun smaak. Slecht brouwen kan ook grove smaken veroorzaken. Zorg ervoor dat je niet te weinig hebt geëxtraheerd of een van deze veelvoorkomende brouwfouten hebt gemaakt.

Andere Manieren Om Ranzige Koffie Te Detecteren

Voordat je je brouwsel proeft, kun je misschien een idee krijgen of je koffie slecht is door de crema te controleren. Bij verse bonen wordt altijd een dun laagje crema geproduceerd. Een kopje zwarte koffie die dun is en geen microbellen bevat, kan een indicatie zijn van oude bonen.

Voor superverse hele bonen kunt u het kooldioxidegehalte controleren. Doe een paar bonen in een Ziplock-zakje. Zorg ervoor dat u alle lucht verwijdert. Het moet een nacht op kamertemperatuur worden bewaard. Je bonen zijn vers als je tas ’s ochtends opblaast. Dit is meestal minder dan 10 dagen. Als je zak nog luchtig is, heb je oudere bonen.

Dit is een effectieve test, omdat bonen CO2 uitstoten totdat ze uiteindelijk oxideren. Bonen van meer dan 10 dagen oud worden zeker niet als ranzig beschouwd en kunnen nog steeds geweldige koffie produceren. Maar koffiesnoepjes die er zijn, zouden de Joe voorbij zijn hoogtepunt vinden.

KUNT U VOEDSELVERGIFTIGING KRIJGEN VAN OUDE KOFFIE?

De kans dat bacteriën zich op je bonen vormen is minimaal, waardoor het risico op vergiftiging laag is. Sommige mensen zullen er geen problemen mee hebben dat de bonen langer meegaan dan hun houdbaarheidsdatum. Om wat smaak te herstellen, raad ik aan om suikers of aroma’s aan je koffie toe te voegen of het met melk te consumeren.

Het consumeren van bedorven voedsel of dranken kan bepaalde gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Oefen veilige consumptie, kinderen!

HOE MAAK JE KOFFIE VOOR ALTIJD GOED?

U zult een langdurige relatie met uw koffie hebben als u er goed mee omgaat. Hier zijn enkele toptips

  • Investeer in een van de vele luchtdichte containers voor koffieopslag op de markt om zuurstof buiten te sluiten.
  • Om te voorkomen dat je koffie vervaagt, moet je ervoor zorgen dat de container volledig ondoorzichtig is.
  • Bewaar je koffie in een koele, donkere ruimte om warmte en vocht buiten te houden.

WAT TE DOEN MET VERLOPEN KOFFIE

Voordat je die koffie weggooit die je als verwend beschouwde, moet je de geur- en smaaktest uitvoeren. Als het goed was verzegeld en bewaard, kan het nog steeds goed zijn. Als het ranzig is, kun je je bonen recyclen. Hoe kan je dit doen? Was blij dat je het vroeg!

  1. Bakken: U kunt brownies, coffeetiramisus, sauzen, siropen en cakes bakken. Je moet ervoor zorgen dat de koffie niet te oud is, omdat dit een bittere smaak in je eten kan veroorzaken.
  2. Gemalen koffie kan worden gebruikt om uw tuin te bemesten. Gemalen koffie kan wormen aantrekken en voedingsstoffen aan de bodem toevoegen.
  3. Afstoting: Insecten zoals muggen en ongedierte (zoals slakken) haten koffie omdat het verbindingen bevat die giftig voor hen zijn. Strooi de Joe rond je zitjes en planten buiten om insecten weg te houden.
  4. Afschilfering: Meng gemalen koffie met kokosolie om een bodyscrub te creëren die vuil en dode huidcellen verwijdert, waardoor je je ongelooflijk zacht voelt.

WAAROM VERSE ZAKEN WORDEN

Verse koffie is de beste. Periode. Het maakt niet uit of je niet ziek kunt worden van koffie die over de datum is. Het maakt niet uit of u op zoek bent naar een heerlijke kop koffie in de ochtend met een aangenaam aroma en een zacht mondgevoel.

Serieuze koffiedrinkers zullen je vertellen dat de houdbaarheid van koffie anders is dan de smaak. De pieksmaak van koffie wordt gevonden tussen één tot drie weken na de branddatum. De sweet spot voor espresso’s vindt plaats tussen twee tot vier weken na het branden. Elke dag verliezen de bonen hun aroma en potentieel om crema te maken.

Uw niveau van koffie-elitisme, smaakvoorkeuren en algemene mening zullen bepalen of uw favoriete bonen goed of slecht zijn.

Ik geloof dat het leven te kort is om slechte koffie te drinken, daarom heb ik een liter bodyscrub en een bloeiende tuin, dankzij mijn slechte beslissing over bulkaankopen.

  • Hoe te brouwen?

    Het lichte en luchtige schuim dat in een plaatselijke winkel aan de bovenkant van je latte of espresso wordt toegevoegd, kan je koffie maken of breken. Leer thuis microfoam maken met onze tips.

  • Koffie feiten

    Het kiezen van het beste water voor je koffie kan zelfs een heel belangrijk onderdeel zijn van de smaak. Onze tips helpen je bij het kiezen van het beste water.

  • Koffie Feiten

    Leer de wetenschap achter koffiebloei kennen, zodat u kunt beginnen met het brouwen van de lekkerste kopjes koffie die elke coffeeshop in uw eigen huis zou evenaren.

  • Koffie Feiten
  • Hoe te brouwen?

    Het kan lastig zijn om de juiste koffiemaling voor jouw koffiezetapparaat te vinden. Bekijk voor elk brouwsel onze maattabel voor koffiemolens.