Hoe Een Pour-over Koffiezetapparaat Te Gebruiken 6 Stappen Naar Betere Koffie

Ben je op zoek naar instructies voor het gebruik van een pour-over-koffiezetapparaat ?

U bent op de juiste plaats.

Als gevolg hiervan wordt handmatig brouwen steeds populairder omdat thuisbarista’s meer controle over het proces willen hebben. Dit heeft geleid tot een toename van de belangstelling voor pour-over koffiezetapparaten zoals die hierboven.

Je hoeft je niet af te vragen hoe je een pour-over koffiezetapparaat gebruikt. Dit is hoe het is gedaan.

Let op Handmatig druppelbrouwen hoeft niet ingewikkeld te zijn. U kunt echter elke stap van het proces controleren. Deze variabelen kunnen allemaal worden aangepast (al dan niet opzettelijk) om de kwaliteit van je brouwsel te beïnvloeden. Wat volgt is de algemene methode, maar ik moedig u aan om ermee te experimenteren om de beste methode voor u en uw handmatige infuuskoffiezetapparaat te vinden!

Stap 1: Maal Je Koffiebonen

Geen enkele factor heeft een grotere impact op uw uiteindelijke kopje dan de eerste maling.

Ik herhaal: de maling is het belangrijkste onderdeel van je koffie.

Stap 2: Meet Uw Grond En Water

Een goede vuistregel is 170 g water voor elke 2 eetlepels (10 gram) gemalen koffie, en verschillende malingen (bijv. medium-fijn of medium) hebben verschillende optimale verhoudingen. Zoek wat voor jou werkt.

De Specialty Coffee Association geeft goede informatie over verhoudingen.

Stap 3: Verwarm Het Water

Er is niet één temperatuur die beter is voor elke kop. Over het algemeen is 91 C-96 C het optimale bereik, maar dat is geen vaste regel. Aerobie, de makers van de Aeropress, raden aan om water van 79 C te gebruiken!

Voor pour-over koffie moet het water zo heet mogelijk zijn. Omdat er geen hendel is om te regelen hoe lang het water in contact blijft met de gemalen koffie, is dit de reden waarom de tuit niet open staat. In plaats daarvan kan het water vanzelf in de mok of opvangbak vallen. Het hetere water versnelt het oplossen en extraheert de beker op de juiste manier.

Deze thread is uitstekend geschikt om over giettemperaturen te praten.

Stap 4: Geef Je Tuin Water

Bevochtigen is de eerste keer dat koffiedik in contact komt met water. Het staat ook bekend als “bloeien”, omdat droog koffiedik water absorbeert en vervolgens uitzet als rijzend deeg.

Het verschil tussen gedroogd en uitgebloeid koffiedik is te danken aan SeriousEats.com

In deze stap giet je langzaam genoeg water in de gemalen koffie tot het punt waarop het volledig door het koffiedik is opgenomen.

Dit is waar het hete water zijn magie doet en de gewenste cafeïne en organische verbindingen extraheert, plus enkele van de minder gewenste bittere verbindingen. Het is belangrijk om de juiste combinatie van watertemperatuur, maalgraad en contacttijd te bepalen om de meest smaakvolle en heerlijke verbindingen te extraheren.

Hoe lang moet deze stap duren? Het varieert, maar begin met 30 seconden en pas vanaf daar aan. Na 30 seconden is het tijd om je koffie uit te schenken.

Stap 5: Blijf Schenken Om Je Kopje Te Maken

De gietsnelheid is een van de belangrijkste factoren bij handmatig druppelbrouwen en is wat dit proces echt onderscheidt van andere brouwmethoden.

Er zijn 2 hoofdbenaderingen met oneindige variaties in het midden:

  • Methode 1: Giet langzaam continu heet water om de grond bedekt te houden met water.
  • Methode 2: Giet snel heet water in het koffiezetapparaat en laat het in zijn eigen tempo druppelen. Het kan zijn dat je af en toe moet bijvullen

Ik geef de voorkeur aan benadering 1. Veel mensen zullen een soort hybride benadering volgen waarbij ze continu gieten, maar het waterpeil in de grond langzaam laten stijgen (de gietsnelheid is iets hoger dan de output). Nogmaals, kijk wat voor jou werkt!

Stap 6: Geniet En Experimenteer

Experimenteren is het sleutelwoord. Test elke variabele één voor één.

Houd bijvoorbeeld alles constant, maar verander je gietsnelheid. Heb je verschillende resultaten waargenomen? Smaakte je koffie beter? Vervolgens kunt u de watertemperatuur wijzigen. Pas vervolgens uw maalgraad aan. U kunt ook teruggaan naar de vorige variabelen om ze één voor één te wijzigen.

Houd een lijst bij van al je recepten en schrijf op wat je ervan vond.

Giet Over Koffiezetapparaten – 5 Accessoires

Het pour-over koffiezetapparaat is erg gebruiksvriendelijk van opzet. U kunt alle variabelen regelen die van invloed kunnen zijn op uw brouwsel. Daarom zijn er verschillende belangrijke accessoires die je nodig hebt om het perfecte kopje te zetten.

  1. Slijper
  2. Filters
  3. Druppelketel met zwanenhals
  4. Optioneel: standaard
  5. Bonen

1.Koffiemolen:

Je koffiemolen is het belangrijkste onderdeel van je thuisbarista-opstelling.

De molen regelt de maalgraad en consistentie, en de verschillende soorten molens hebben allemaal een subtielere impact op je koffie (zoals warmte die wordt geproduceerd tijdens het malen).

Als je niet wilt uitgeven aan een nieuwe elektrische molen, bekijk dan onze gids voor de beste handmatige koffiemolens.

Of je de voorkeur geeft aan handmatig of elektrisch is aan jou (en je budget), maar wat je ook doet, zorg ervoor dat het een braammolen is. Klik hier om te zien waarom molens met maalschijven veel beter zijn dan slijpmachines met messen.

2. Koffiefilters

Ik noemde dit in de intro, maar het filter dat je gebruikt heeft invloed op je uiteindelijke kopje. Over het algemeen zal de keuze zijn tussen papier en roestvrij staal, maar we zagen ook een handmatig koffiezetapparaat met een stoffen filter onze top 5 kraken.

Laten we samenvatten:

  • Papieren filters voor eenmalig gebruik houden koffiedik en fijn bezinksel uitstekend buiten, maar ze absorberen wel wat smaakvolle oliën.
  • Roestvrijstalen filters zijn multifunctioneel en nemen geen olie op, maar laten vaak fijner sediment in uw kopje toe.
  • Doekfilter is een hybride van papier en roestvrij staal. Ze kunnen multifunctioneel zijn en fijn sediment verwijderen, maar ze hebben meer zorg nodig (ze mogen niet uitdrogen).

Er is geen goed of fout. Het is aan u.

3. Zwanenhals Druppelketel

Als je ooit op koffie hebt gegoogeld of naar een coffeeshop op de hoek bent geweest, heb je waarschijnlijk die grappige pot met lange hals gezien die hier is afgebeeld.

Dit is een zwanenhals lekketel. Het regelt twee belangrijke variabelen bij het zetten van koffie met overschenken:

  • Schenksnelheid: De snelheid waarmee heet water in het koffiezetapparaat kan worden gegoten
  • Schenkverdeling De specifieke plaats in het koffiezetapparaat waar heet water wordt gegoten. Dit is cruciaal voor een goede bevochtiging en extractie.

Laten we duidelijk zijn: een formele overgietdruppelaar is geen noodzakelijk accessoire om handmatige druppelkoffie te maken. Het is een handig accessoire waarmee u uw koffie naar een hoger niveau kunt tillen.

Een goede overgietdruppelaar is beschikbaar voor slechts €, als deze in de uitverkoop is. Er zijn ook elektrische modellen.

4. Koffiestandaard

Niet alle mokken zijn compatibel met elk pour-over-koffiezetapparaat. Dit is waar koffiestandaards handig kunnen zijn, door uw overgiet naar keuze boven uw favoriete mok te plaatsen.

(Bovendien kunnen ze er ook behoorlijk strak uitzien. De hier afgebeelde is een schoonheid.)

De koffiestandaard heeft geen invloed op de smaak van je koffie, maar het voegt wel wat kosten toe aan je opstelling en kan esthetisch geweldig zijn als je er een kiest met een geweldig ontwerp.

  • De Tjernlund Coffee Stand is ontworpen voor de Hario V60. Het kan worden gebruikt met standaard- of reismokken.
  • De Osaka Foldable Birch standaard heeft een briljante berken bouw en 3 verstelbare hoogtes.

5. Koffiebonen

Weet je nog hoe ik zei dat de molen het belangrijkste accessoire was voor een koffiezetapparaat? Daar sta ik achter, maar er is één gedeeltelijke uitzondering: de koffieboon.

Nee, de boon is geen accessoire. Maar het is de moeite waard om te bellen.

Verschillende braadstukken vereisen verschillende brouwparameters. Deze discussie zal zich concentreren op licht en medium gebraad, niet op donker.

Licht en medium gebraad hebben subtielere smaken die vaak worden omschreven als delicaat, fruitig of jamachtig. Deze smaken zijn heel gemakkelijk te maskeren met de bittere verbindingen die afkomstig zijn van overextractie. De kwaliteit van de koffie wordt beïnvloed door kleine veranderingen in de brouwprocesparameters.

Donker gebraad heeft niet veel van deze waarneembare fruitige smaken en heeft in plaats daarvan vollere lichamen en diepe, geroosterde smaken. Deze braadstukken zijn beter bestand tegen verschillende brouwprocessen en zijn consistenter over verschillende brouwmethoden, temperaturen en extractietijden.

Voor- En Nadelen Handmatige Druppelbrouwers

Opschenkkoffie kan om vele redenen geweldig zijn (zie hieronder!). Maar het is niet voor iedereen. Hier zijn de voor- en nadelen van handmatige druppelbrouwers.

Voordelen Van Handmatige Druppelbrouwers

  • Volledige controle over uw kopje, van schenksnelheid tot extractietijd
  • Een diepere verbinding met je koffie en een beter begrip van wat een geweldige kop echt geweldig maakt
  • Mogelijkheid om de smaak van licht en medium gebraad te ontsluiten
  • Het is een klassieke look en feel

Nadelen Van Handmatige Druppelbrouwers

  • Meer controle betekent ingewikkelder en tijdrovender
  • Extra accessoires (lees: kosten) kunnen nodig zijn
  • Het is moeilijk om koffie warm te houden als je maar één kopje tegelijk zet