De 3 Beste Soorten Snelkookpannen Voor 2021

Snelkookpannen worden al vele jaren gebruikt en zijn nog steeds erg populair in de keuken om te koken. Er zijn verschillende soorten snelkookpannen op de markt om uit te kiezen.

De reden voor deze populariteit is omdat koken met een snelkookpan veel sneller gaat, waardoor de kooktijd tot 70% wordt verkort. Het kookproces omvat in feite het plaatsen van wat vloeistof en de componenten in de speciaal gemaakte pan om te koken, en deze kan goed worden afgesloten voor drukopbouw.

Soorten snelkookpannen

Het is deze vloeistof die is verzegeld en die natte hete stoom creëert om de maaltijd sneller te bereiden en ook om voedingsstoffen vast te houden. Er zijn eenvoudige natuurkundige drukwetten toegepast op deze kookmethode, die variabelen vermindert die het koken kunnen vertragen, zoals tocht op een fornuis of grote hoeveelheden om in een oven te verwarmen.

Met het verstrijken van de jaren hebben de fabrikanten van snelkookpannen de technologieën en kenmerken van snelkookpannen verbeterd. Het heeft geleid tot verschillende soorten snelkookpannen die meer veiligheid en functionaliteit bieden.

Snelkookpannen kunnen worden gegroepeerd in producties, omdat ze blijven doorgaan en veranderen.

In de volgende gids zullen we het hebben over de verschillen tussen de drie generaties of typen snelkookpannen, naast het praten over snelkookpannen met één of meerdere functies, en de voor-, nadelen, kenmerken, waarde, enz. vergelijken.

Wat is een snelkookpan?

Zoals hierboven kort uitgelegd, is het een apparaat of keukenapparaat dat afhankelijk is van het opbouwen van belangrijke druk in een luchtdichte container om uw voedsel te koken.

Ze kunnen worden aangedreven door de kookplaat of een gemakkelijke elektrische stekker, op basis van het ontwerp (dat we hieronder zullen bespreken).

Ze zijn vergelijkbaar met de resultaten van een broodrooster, die meestal ook afhankelijk is van recepten op vloeistofbasis voor een effectief eindproduct, omdat het vocht in de container in zowel de slowcooker als de snelkookpan blijft zitten.

Het verschil tussen een slowcooker en een snelkookpan is dat de snelkookpan voorkomt dat het vocht binnendringt, terwijl slowcookers regelmatig niet luchtdicht zijn.

Dit verhoogt de druk, waardoor de hitte toeneemt, maar met het extra vocht dat erin zit, heb je geen uitgedroogd voedsel als je klaar bent, zoals bij hogere temperaturen in een oven.

Je zult misschien zelfs merken dat een deel van je kookkunsten beter tot hun recht komen als je ze onder druk kookt, vanwege het grotere vochtgehalte in vergelijking met koken in de oven.

Soorten Snelkookpan Met Betrekking Tot Generatie

Initiële Generatie Conventionele Of Oude Stijl

Dit is de vroegste soort snelkookpan die alleen basisfuncties had en beperkt was wat betreft veiligheid. Het koken onder hoge druk is gebaseerd op een in gewicht veranderd ventiel dat de druk in de pan laat ontsnappen. In wezen wiebelt deze klep tijdens het koken om de druk in het fornuis te regelen, maar het is luid.

De snelkookpan heeft slechts één drukniveau dat moeilijk te beheersen is. Door dit ventiel is dit soort snelkookpannen nogal luidruchtig wat klinkt als een fluitje.

Tweede Generatie Geüpdatet Conventioneel

Een beter type snelkookpan met nieuwere functies en verbeterde veiligheid dan de oude snelkookpannen. De veerklep vereenvoudigt de gewichtdragende kleppen, wat betekent dat deze snelkookpannen wat stiller zijn en weliswaar niet zo bijtend in gebruik.

De snelkookpannen van de tweede generatie gebruiken ook indicatoren om de drukniveaus in de waterkoker te bepalen. Ze geven geen stoom af tenzij het deksel open is.

Met een drukkeuzeknop op zijn plaats, wordt het lawaaierige gedrag geëlimineerd en zorgt het voor eenvoudige drukregeling. De meeste snelkookpannen met kookplaat zijn gebaseerd op de tweede generatie die de traditionele en moderne stijl combineert.

Elektrische Snelkookpannen Van De Derde Generatie

Elektrische snelkookpannen van de derde generatie

Deze soorten snelkookpannen bevatten innovatieve kenmerken en gebruiken elektriciteit als de bron van elektriciteit, terwijl de eerste twee producties afhankelijk zijn van koken op een kookplaat. Je kunt ze de volgende generatie noemen.

De elektrische snelkookpannen zijn populair geworden bij verschillende merken die hoogwaardige technologie bieden. Enkele van de fabrikanten met hogedrukkachels zijn bijvoorbeeld Instantpot, Crockpot en T-fal.

Net als de volgende generatie gebruiken ze een veerbelaste klep om de druk op te vangen. Ze hebben ook microchips die voorgeprogrammeerd zijn voor verschillende instellingen, waardoor eenvoudige stappen worden gecreëerd om voedsel te koken. Dit maakt deze een vrij volledig hands-off kookervaring.

Aangezien de meeste van deze voorzien zijn van tal van geautomatiseerde functies, elimineren deze elektrische snelkookpannen de vraag naar toezicht op het apparaat. Het is gemakkelijk te gebruiken en de instellingen voor het koken in te stellen.

Enkele van deze leuke functies die u bij deze apparaten aantreft, zijn timerinstellingen, dubbele drukinstellingen, functies voor het behouden van warmte, automatische drukontlasting wanneer het koken is voltooid en meer.

Verschillende merken maken elektrische fornuizen met multifunctionele functies die stresskoken, slowcooking, bakken, stomen en meer bieden. Het is juist om te zeggen dat ze handig en gebruiksvriendelijk zijn, vooral wanneer veel merken je ook een aanzienlijk assortiment accessoires aanbieden die veel keukenapparatuur zouden kunnen vervangen.

Je zult merken dat je niet langer een andere slowcooker, rijstkoker of misschien een koekenpan in je keukenopslag wilt.

Soorten Snelkookpannen Met Betrekking Tot Functionaliteit En Functies

Sommige snelkookpannen bieden enkele of meerdere doeleinden die keuzes en variatie bieden om uit te kiezen. Het is niet duur om een multifunctioneel apparaat te gebruiken, omdat het geld bespaart dan slechts één specifiek apparaat.

Leer meer

Het enige doel dat snelkookpannen zijn, zijn in staat om slechts één drukatmosfeer aan te pakken. Ze zijn gemaakt om een specifiek type druk te bieden zonder extra instellingen.

Het kan een snelkookpan met een kookplaat zijn of een elektrische snelkookpan die speciaal is gemaakt met een enkele drukinstelling. De meeste conventionele snelkookpannen zijn single-purpose snelkookpannen.

Leer meer

Deze snelkookpannen worden geleverd met meerdere functies en stress-instellingen om meervoudig koken van verschillende voedingsmiddelen mogelijk te maken. Keuzes voor verschillende drukinstellingen en temperatuurregelingen zijn typisch. U vindt deze multifunctionele functies zeer waarschijnlijk alleen op de nieuwste elektrische snelkookpannen.

Een multifunctionele snelkookpan kan een slowcooker, rijstkoker, stomer, warmer en nog veel meer zijn. De aanschaf van die multifunctionele fornuizen kan meerdere apparaten in de keuken vervangen, en de investeringsprijs voor die apparaten is vaak verrassend laag.

Hoewel hun kosten vaak hoger zijn dan de eenvoudige snelkookpannen met kookplaat, zijn ze betrouwbaar en gemakkelijk om te koken, en de veelzijdigheid alleen al compenseert veel van hun kosten.

Hoe Snelkookpannen Te Gebruiken?

Wat Zijn De Voordelen Van Het Gebruik Van Een Snelkookpan?

1. Pittig Eten In Minder Tijd

Zoals hierboven vermeld, bevatten snelkookpannen meer vocht in uw voedsel, doe dit in de container om vochtverlies te voorkomen. Dit betekent dat je sappig vlees krijgt bij verhoogde temperaturen, wat over het algemeen droog en moeilijk te slikken betekent.

De grote druk komt overeen met een hogere temperatuur, daarom versnelt dit uw kooktijden aanzienlijk, wat dit een fantastisch apparaat maakt om bij de hand te hebben voor die snelle doordeweekse avonden.

De andere bonus hier is dat terwijl hoge temperaturen uit de oven sneller koken, maar af en toe ten koste van de smaak, je zou kunnen ontdekken dat je voedsel lekkerder is nadat je bij de snelkookpan hebt gezeten, ongeacht het koken op hoge temperatuur/hoge snelheid geïmplementeerd.

2. Vermindert De Tijd Die Wordt Besteed Aan Het Bereiden Van Maaltijden

De nieuwste snelkookpannen – die multifunctionele, elektrische snelkookpannen – zijn in staat om bevroren voedsel direct uit je vriezer te koken en ze in verrassend korte tijd heerlijk te maken.

Het is mogelijk om een kipdiner te eten met aardappelen en groenten, allemaal uit de vriezer, gekookt in slechts 1 pot in ongeveer een half uur of minder!

Doordat u minder tijd nodig heeft om eraan te denken uw bevroren vlees te ontdooien, of dat u sommige ingrediënten voor moet bereiden voordat ze in de snelkookpan komen, hoeft u minder tijd te besteden aan uw eigen voorbereidingsdagen voor maaltijden om dingen voor de week klaar te maken.

Met meerdere functies in één apparaat – zoals een familiegrote hoeveelheid rijst klaar in ongeveer 10-15 minuten – zul je merken dat je het vaak gebruikt als keukenhulp bij het bereiden van maaltijden.

In plaats van 30-60 minuten te besteden aan het koken van de rijst voordat het in een recept wordt gevraagd (of de dag ervoor te koken om tijd te besparen), bent u in staat om de rijst gaar en klaar te krijgen op het moment dat de rest van uw ingrediënten klaar zijn voorbereid voor de koekenpan of soepketel!

3. De nieuwste versies bieden bijna volledig hands-off koken

Wanneer je gewoon een paar ingrediënten in een pot kunt gooien, op een paar knoppen kunt drukken en na ongeveer 20 minuten terug kunt komen naar een volledig klaar diner, dan is er een dinervoorbereiding of een actieve oudersfantasie die uitkomt.

Samen met de nieuwste elektrische, multifunctionele snelkookpannen kan dit letterlijk. Surean ovengebakken braadpan kan hetzelfde hands-off, ongecontroleerde gemak bieden, maar u zult waarschijnlijk moeten wachten tot de broodrooster is voorverwarmd. Bij gebruik van een snelkookpan is er geen voorverwarmen!

Houd er echter rekening mee dat, hoewel u tijdens het slowcooking het huis kunt verlaten, het NIET wordt aanbevolen om het huis te verlaten met een kachel onder hoge druk.

4. Snelkookpannen Behouden Meer Voeding Dan Veel Andere Kookmethoden

Met een klein beetje vloeistof dat nodig is en ook een kortere kooktijd, zijn de voedingsstoffen in uw toch al gezonde voedsel kwetsbaar voor minder schadelijke krachten, wat betekent dat de voedingsstoffen niet worden verminderd of beschadigd tijdens het koken na lange ovenkookdagen of super op hoog vuur in een koekenpan.

Omdat koken onder hoge druk in wezen een methode is om voedsel te stomen, neemt de voedingswaarde praktisch niet af, volgens een NIH-onderzoek.

Wat Zijn De Nadelen Van Het Gebruik Van Een Snelkookpan?

1. Je Krijgt Nooit Dezelfde Knapperigheid Als Andere Kookmethodes

Als er grote hoeveelheden stoom (ook wel vocht genoemd) bij uw kookmethode betrokken zijn, kunt u niet verwachten dat u een perfect knapperige afwerking krijgt zonder dat er een andere maatregel (en waarschijnlijk een ander apparaat) nodig is.

Je zou bijvoorbeeld kippenvleugels in een zeer korte tijd bevroren kunnen bereiden, en het vlees zou op een veilige temperatuur kunnen worden gekookt, maar het gevoel zou waarschijnlijk veel mensen doen kokhalzen. Je zou ze in de oven of een goede airfryer willen gooien om ze later krokant te maken.

Afgezien van een gebrek aan knapperigheid, zijn er ook andere voedingsmiddelen die kunnen worden aangetast door het overtollige vocht, zoals soepelere havermout, appelmoes, enz.

2. Ondanks De Woorddruk, Kun Je Er Geen Voedsel In Doen

En u kunt er niet op vertrouwen dat voedsel vóór het inblikken de ideale temperatuur bereikt voor voedselveiligheid. De meeste voedingsmiddelen die onder druk moeten worden ingeblikt voor veilige opslag, moeten gedurende 15 minuten 250 ° F bereiken. De drukfornuizen bereiken een kookpunt tot ongeveer 242 ° F, wat niet groot genoeg is.

Tenzij het model snelkookpan exacte druk- en tijdcontrole mogelijk maakt, sla dan het risico over en koop in plaats daarvan een echte snelkookpan.

3. De afdichtingen kunnen lastig zijn om schoon te maken

Afhankelijk van het specifieke ontwerp en model van uw favoriete snelkookpan, kan het lastig zijn om het apparaat schoon te maken. Hoewel de nieuwere elektrische snelkookpannen plooien hebben die verwijderbaar zijn en vaak vaatwasmachinebestendig, kunnen de spanningsdeksels meestal niet worden ondergedompeld en moeten ze vaak met de hand worden afgeveegd met slechts een natte doek.

Er kunnen ook stoomvangers en andere kleine hoekjes en gaatjes zijn die moeten worden schoongemaakt om ophoping of mogelijke schimmelgroei te voorkomen.

Kijk goed in de reinigingsinstructies voor alle snelkookpannen die u overweegt om te zien of dat deel van het gebruik aan uw eisen voldoet.

4. Elektrische, Multifunctionele Snelkookpannen Hebben Een Leercurve

Wanneer sommige configuraties op dergelijke apparaten vrij eenvoudig kunnen zijn (zoals het meten van de ingrediënten en gewoon rijst duwen om rijst te koken), moet u voor veel van uw typische dinerrecepten wellicht specifiek de gebruiksaanwijzing raadplegen om te weten hoe u deze moet gebruiken.

Of het nu gaat om het gebruik van een knop met een voedsellabel voor een heel ander voedsel (om de spanning en tijdvoorkeuren te verkorten) of om te weten wat u handmatig moet configureren om goed en veilig te koken, het zal even duren voordat u het echt onder de knie hebt ze gebruiken zonder handleiding.

U moet ook rekening houden met de kooktijden onder druk voor verschillende ingrediënten in het recept, waardoor de hele voorkeuren kunnen veranderen.

Zeker niet zo eenvoudig als laag versus hoog op een crockpot!